Pihasuunnittelu – Näkösuojaa ja yksityisyyttä pihaan

Hieman luovuutta ja harkittua suunnittelua käyttämällä voit muuntaa puutarhasi suojaisaksi pakopaikaksi, jossa voit rentoutua omassa rauhassa. Tässä muutamia pihasuunnittelijan käyttämiä elementtejä pihan yksityisyyden parantamiseen.

Useimmissa projekteissa näkösuojaa pihan oleskelualueelle ja kodin ikkunoiden eteen pidetään tärkeänä. On hyvin ymmärrettävää, että kiireisessä maailmassamme rauhan ja hiljaisuuden hetkien löytäminen voi olla haastavaa ja suomalaiset eivät useinkaan ole 24 h sosiaalisia, vaikka naapurit olisikin huippumukavia.

Eikä kukaan varmastikaan toivo, että kadulta on suora näkymä kodin yksityisiin tiloihin.

Halutaan kuitenkin mahdollisimman paljon valoa myös sisätiloihin, jolloin näkösuoja ei voi olla liian hallitseva ja varjostava.

Näkösuojan kannalta oikeisiin paikkoihin sijoiteltu kasvillisuus. Yksi tehokkaimmista tavoista luoda yksityisyyttä puutarhassasi on istutusten sijoittelu ja käytettävä kasvillisuus. Aiemmin kirjoittelin kasvillisuuden käytöstä näkösuojana myös tuossa kasvillisuusaita jutussa.

Korkeita pensaita tai puita istutetaan tontin reuna-alueille estämään näkymät naapuritontilta tai kadulta. Kasvillisuus sijoitellaan luonteviksi ryhmiksi kohtiin, joihin kaivataan näkösuojaa, eikä tonttia kiertäväksi yhtenäiseksi aidaksi.

Tietenkin nämä kaksi istutustapaa voi yhdistää!

Kasveja ei myöskään istuteta seinämäksi tai aidaksi esim. terassin reunaan, jolloin ne varjostavat oleskelualuetta tai ikkunoita. Tontin voi silloin rajata osittain myös matalalla aidanteella tai rakenteellisella aidalla.

Kasvillisuus valitaan niin, että ympäri vuoden tarvittavan näkösuojan kohtiin lisätään havukasveja lehtipensaiden yhteyteen ja kapeisiin tiloihin, esim. pylväsmallisia puita ja köynnösseinäkkeitä. Kannattaa myös valita mahdollisimman nopeasti kasvavia lajikkeita.

Tottakai hyvä vaihtoehto on kasvillisuusaita, jos siihen löytyy tontilla tilaa ja sen vuosittaiseen leikkaamiseen innostusta. Rakenteellisten- ja kasvillisuusaitojen yhdistäminen tuo vaihtelua ja modernimpaa näkymää. Säännöllisesti hoidettu kuusiaita on kyllä myös upea ja paras näkösuoja ympäri vuoden, mutta kaikkiin pihoihin se ei sovi. Kasvillisuusaita on myös useimmiten ensimmäinen toive näkösuojaksi.

Havukasviaita on tehokas näkösuoja, mutta usein synkkä ja liian varjostava. Se ei myöskään sovi joka koteeseen, eikä myöskään menesty joka paikassa.

Aidat ja näkösuojarimoitukset. Perinteiset aidat tai koristeelliset näkösuojat ovat klassisia vaihtoehtoja puutarhan yksityisyyden lisäämiseksi. Pihan rakenteita suunniteltaessa on tietysti huomioitava rakennustapaohjeet ja -määräykset, koskien korkeutta ja sijaintia yms. Valitse rakenteisiin materiaaleja, jotka täydentävät rakennuksen ja pihan tyyliä, olipa se sitten puu, siro metalli tai vaikkapa luonnollinen bambu- tai pajusermi

Rimoitus- ja tilanjakajarakenteita voidaan käyttää eri alueiden rajaamiseen pihassasi, kuten kodikkaan istuinnurkkauksen tai lukunurkan luomiseen, samalla kun lisätään yksityisyyttä ja toimintoja samanaikaisesti.

Pergolat ja kaarikäytävät, liittyvät usein rimoituksiin ja köynnösseinäkkeisiin. Sen lisäksi, että rakenteet tuovat vaihtelua, syvyyttä ja kiinnostavia yksityiskohtia pihaan, luovat ne myös suojaisia tiloja rentoutumiseen ja viihtymiseen.

Yksityisyyttä voi parantaa köynnöksillä, kasvillisuusamppeleilla ja verhoilla. Voit myös ripustaa koristeellisia lyhtyjä tai valonauhoja luodaksesi tunnelmaa ja pidentää ulkona vietettyä aikaa iltaisin.

Köynnösseinäkkeiden ja rimoitusten tavoin voi käyttää viherseiniä ja nostettuja istutusastioita. Jos tila on rajallinen tai pidät modernista ilmeestä, harkitse viherseinänseinän tai vertikaalipuutarhan asentamista. Nämä rakenteet tarjoavat paitsi yksityisyyttä myös lisäävät visuaalista mielenkiintoa ja vihreyttä ulkotilaasi.

Myös pihan muut rakenteet, kuten pihavarasto tai kasvihuone voidaan hyvin ottaa osaksi näkösuojaa.

Vesielementit, kuten suihkulähteet, lampi tai vesiputous, ei vain lisää rauhoittavaa tunnelmaa puutarhaasi vaan peittää myös ei-toivottua melua ja häiriöitä kaupunkiympäristöstä.

Sijoita vesielementit samalla strategisesti pihan kohokohdaksi, joka rauhoittavan tunnelman lisäksi on visuaalisesti kaunis yksityiskohta.

Valot, kohdevaloilla ja rajattuja alueita valaisevilla valaisimilla, saadaan yksityinen tunnelma, jolloin hämärään aikaan näkyy vain halutut yksityiskohdat ja rakenteet pihassa.

Ulko-oleskelutila valaistaan sitten enemmänkin tunnelmavaloilla ja tulipaikalla, kuin yleisvaloilla. Liiketunnistinvalaisimet toimivat hyvin yleisvaloina, niissä kohdin kun niitä kaivataan, eivätkä valaise koko pihaa koko ajan.