Pensaiden ja puiden leikkaus talvella ja alkukeväällä…

puiden leikkuu

Eniten työllistävä toimenpide, eli omenapuiden leikkuu on jo käsitelty aiemmissa kirjoituksissani.
Nyt ajattelin kirjata ylös, mitä muita puuvartisten hoitoleikkuita voisi tehdä talvella (jos tarkenee!) tai heti alkukeväällä, kun mahdollista..

syreeniVarhaiskevät on parasta aikaa hoitoleikkauksille, ennen lehtiä versot erottuvat hyvin sekä kasvien nestevirtaus on vähäistä (lukuunottamatta muutamia lajeja).

Helmi-maaliskuussa voidaan aloittaa pihan hoitotyöt, omenapuiden leikkuun lisäksi, leikkaamalla koristepensaita. Jos pihasta löytyy jasmikkeita, tuhkapensas tai syreeni, voi ne lumitilanteen mukaan leikata talvella. Käytetään siis harvennusleikkaus -tekniikkaa, jolloin pensaan tyvialueeseen pitäisi päästä käsiksi.

omenapuun leikkausPuista voi maaliskuun alkuun asti leikata tuomia, luumuja ja kirsikoita sekä vaahteraa. Mutta kannattaa muistaa, että näillä puilla leikkuutarve on yleensä hyvin vähäinen.

Vaahtera kestää leikkaamista huonosti, joten jos ei ole ihan pakko leikata vahingoittuneita/hankaavia oksia, annetaan vaahteran kasvaa omaan tilaansa ja muotoonsa.  Tämä pitää tietenkin ottaa huomioon jo pihan suunnittelu-/istutusvaiheessa. Vaahtera tarvitsee paljon tilaa!(kuva: ERITTÄIN VÄÄRIN.)

väärin leikattu puuKevättalvella leikattujen oksien leikkuukohta ehtii umpeutua ennen mahlavuotoa, eikä ilmassa ole syysleikkauksessa riskin aiheuttavia sieni-itiöitä.

Aiemmin mainitut pensaat, kuten jasmike, kestävät tarvittaessa hyvinkin voimakasta leikkausta, mutta säilyttää kauneutensa parhaiten, kun poistetaan pensaan keskeltä vanhimpia ja korkeimpia oksia tyveä myöten.

Oksien typistäminen ”vyötärön korkeudelta” tekee väärin leikattu pensaspensaan uudesta kasvusta järkyttävän näköisen, luutamaisen, eikä näin ollen ole mitenkään suositeltavaa! Tätä kyllä valitettavasti näkee useimmiten, koska poistetaan vaan tarvittaessa pätkä oksaa, joka kasvaa esim. kulkuväylälle.

Tarpeeksi usein toistettuna, tämä ”pikaratkaisu” pilaa koko pensaan ja se on alasleikattava. Tällöin pensaan antama näkösuoja ja kukinnan koristeellisuus menetetään muutamaksi vuodeksi…

 

Pihasuunnittelu

Pensaiden ja puiden leikkaus

Neuvoja puutarhan parantamiseksi