Pihan syystyöt. Ei kai se ole ihan välttämätöntä tehdä mitään

…mutta, sitten kevään työmäärä lisääntyy huomattavasti.

Onhan kauniit, kirpeät syystyötsyyspäivät kuitenkin ihania. Vois ottaa sellasen rennon asenteen eikä stressata siitä mitä pitää tehdä, pakko kun naapurikin puuhaa koko ajan jotain. Suosittelisin, haravoimaan edes jonkin verran ja laittamaan runkosuojat nuoriin puihin.

Pensaita voi leikata ja lepotilaisia puita. Kovin kosteassa ilmassa ”leijailee” enemmän taudinaiheuttajia, sieni-itiöitä, joten ei mielellään sahattaisi mitään suuria leikkaushaavoja. (en muutenkaan suosittele vanhoista puista leikkaamaan vahvoja oksia, paitsi ”pakon” edessä)

Leikkuutapaan ja -ajankohtaan vaikuttaa suurimmaks osaksi se kukkiiko pensas edellisvuoden versoilla vai saman kesän aikana kasvaneilla. Keväällä ja alkukesällä kukkivien pensaiden kukat kehittyvät edellisenä kesänä kasvaneisiin versoihin, eli leikataan vasta kukinnan jälkeen, esim. Norjanangervo.

Joitakin lajeja leikataan joka tapauksessa tosi maltillisesti, jos ollenkaan. Monien pensasaitakasvien kukinta on jaloangervo1vaatimaton ja aidan koriste- ja käyttöarvo perustuu tiheään ja säännölliseen kasvutapaan, joten ne voidaan leikata useita syyshortensia_vaalpunkertoja kasvukaudella.

Ne koristepensaat ja -puut joiden hoitoleikkuu olisi hyvä tehdä syksyllä/talvella, ovat esim. vaahterat, koivut ja kirsikat/luumut, jalopähkinä. Lisäksi ruusukvitteni, pähkinäpensas, onnenpensas, syreenit ja havukasvit, sekä monet köynnökset. Pensaiden kohdalla suosittelisin mahdollisimman pitkälle tekemään alasleikkuun sijasta harvennusleikkuuta.

Mustaherukat leikataan tarvittaessa heti sadonkorjuun jälkeen.

Puuvartisten kasvien oksat kannattaa tarkistaa ja poistaa vaurioituneet, haljenneet, huonokuntoiset ym. oksat jotka eivät välttämättä kestä lumen painoa → jolloin voi syntyä suurempia vauriota, oksan ratketessa…

vaahtera

pihlaja

Hoitoleikkuusta voisin kirjoitella vaikka kuinka paljon, mutta mitä muita syystoimenpiteitä kannattais tehdä… Mielestäni kannattaa ainakin:

  • kerätä pudokkaat hedelmäpuiden alta, näin torjutaan tuholaisia ja kasvitauteja (esim.muumiotauti). Siis poistamalla niiden talvehtimispaikat. Myös puidenrungot (erityisesti hedelmäpuut) ja paksuimmat oksat kannattaa harjata jäkälästä ja roskista puhtaaksi, koska niissä talvehtivat monet tuholaiset.
  • Viritellä ajoissa jyrsijäsuojat hedelmäpuille, pensasmustikoille yms. pupujen ja myyrien herkuille.
  • HaraDSC_0249voida paksuin lehtikerros nurmikolta ja silputa loput lehdet leikkurilla nurmikon kasvualustan parannusaineeksi.
  • Se mikä usein jää tekemättä, mutta on seuraavan kesän työskentelyä ajatellen tärkeä homma, eli puutarhakoneiden huolto ja puhdistus! Vanhat polttoaineet pois, terien puhdistus ja teroitus sekä varstointi suojaisesa paikassa…säilyy koneetkin useamman vuoden helppokäyttöisinä.

Ryhmäruusut kannattaa suojata, ja ainakin jalokärhöjen juurialue. Rosa Aspirin

Alppiruusun voi suojata jo talvea vasten kevätauringolta, jolloin peite suojaa myös nuppuja kuivumiselta pakkasessa.

Vastaistutettujen erikoiskuusien kärjet saattavat paleltua, mutta usein matalina kasveina ovat lumen suojassa. Muutenkin kannattaa suojata samana vuonna istutetut, pitkälle jalostetut ja ”erikoismuodot” koristekasveista.

Monet ’aina vihreät’ -perennat kärsivät kevättalvella lumettomilla alueilla tuulesta ja auringosta, mutta niitä harvemmin suojataan. Ne perennat, jotka kukkivat keväällä/alkukesällä voidaan jakaa tai siirtää syksyllä (kun ne vielä tunnistaa :)) Syksyllä on hyvin kosteutta ja ehtivät vielä jonkin verran juurtuakin ennen talvea. Myös astiataimia voi periatteessa istuttaa niin kauan kuin saa kaivettua kuopan maahan, toisaalta olisi hyvä niidenkin saada juurtua jonkin verran ennen talvea. Arkoja kasveja ei kannata talvea vaten siirtää/istuttaa.

Avojuurisia aita- ja massaistutustaimiakin on taas saatavilla, joten pensasaidan ehtii vielä hyvin istuttaa!

mirrinminttu sininata punahattu www.kevat.netSitten pihasuunnittelijan näkökulmasta tärkeimpiä juttuja, uusien istutusten,tulevan kasvukauden suunnittelun ja unelmoinnin lisäksi on suunnitella myös syksyn ja talven ruukkuistutukset ja istuttaa niitä iki-ihania sipulikukkia (taas lisää!!)

Kasvihuoneen voi tyhjentämisen ja pesun jälkeen sisustaa kesän viimeisillä kesäkukkaruukuilla ja lyhdyillä loppusyksyn kirpeisiin ja aurinkoisiin päiviin ’lämpimän teen’ -huoneeksi. Talvella saa kasvihuoneen kotoisan tunnelmalliseksi erilaisilla lyhdyillä ja valoilla, tai laitetaan joulukuusi kasvihuone talvellasadonkorjuuvalaistuun kasvihuoneeseen!!

Aurinkoista syksyä!

Pihan syystyöt

Neuvoja puutarhan parantamiseksi