Kesäistutuksista…

www.kevat.net
Nordiska trädgårdar

Vertailuna Suomen kevättunnelmille, käväisin Tukholmassa messuilla katselemassa…Nyt on ainakin saatavilla niin mahtavan värisiä ruukkuja terassi- ja parvekeistutuksiin, ettei ole pitkään aikaan näkynyt (paitsi lapsille..) On todella piristäviä pitkään jatkuneen ”valkoisen kauden” jälkeen.

www.kwvat.net
Kodin terra

Sitten taas toisaalta, olen kyllä enemmän tuon materiaalinkierrätyksen ja uudelleenkäyttö innovaatioiden kannalla tässäkin asiassa. En ainakaan kannustaisi ihan joka vuosi hankkimaan vaan trendien takia kaikkia tarvikkeita uusiksi. Mutta, jos pirteistä väreistä tykkää niin ehdottomasti niitä on nyt saatavilla (toki myös Suomesta)! Ja toivottavasti kestävät yli tämän kasvukauden muoti-ilmiön! puutarhuri www.kevat.netkatematto

Kirjoitin jo aiemminkin, kuinka koko ajan mennään luonnonmukaisempaan tyyliin pihanrakentamisessa, kasvien valinnassa ja materiaaleissa. Rohkaisisinkin nyt yhdistelemään kesän istutuksissa näitä kahta ilmiötä: jotain vanhaa/kierrätettyä ja vaikka neonpunaista!! Tai ihan miten vaan…ruosteinen + sähkönsininen!

www.kevat.net
Raparperia saniaisten ja narsissien kanssa
www.kevat.net
Lehtisalaattia ja orvokit, joita voi myös syödä 🙂

Tänä vuonna kesäkukkaistutukset tehdään hyötykasveista ja hyviperinteisistä kukkivista! Raparperi näytti olevan Tukholmassa suosiossa, osana juuri ”luonnontilaiseksi rakennettua” puutarhaa. Mutta, onhan sitä täällä kotimaassakin perinteisesti useimpiin pihoihin haluttu, oikein suunniteltuna.
Hyötykasvien ja kasvihuoneviljelyn suosio kasvaa myös koko ajan.(Toivottavasti innostus myös säilyy, kasvihuoneviljely kun on aika työlästä pesuineen ja kasvualustan vaihtoineen)
Yhä enemmän käytetään kasvihuoneita Englannin tyyliin oleskelutiloina, joissa istuinryhmien p021kanssa kasvillisuus on ruukuissa ja laatikoissa. Vuorovuosina huone voi olla eri käytössä, jolloin ainainen tomaattien hoito ei ala kyllästyttään, niin että lopulta yhtenä keväänä kasvihuone jää pesemättä ja toimiikin sitten ylimääräisen romun säilytyspaikkana…

 

www.kevat.net
Krookuksia, mansikkaa, Bellistä, marjapensaita…Alkukesän kukkijat ja keskikesän hyötyjä 🙂

Melkein jokainen haluaa ainakin yrttimaan pihaansa, siitä voi tehdä hyvinkin koristeellisen, kun suunnitellaan kohopenkki, kateaineet ja jopa valaistus samaan yhteyteen. Yrttien ja lehtivihannesten sekaan mansikkaa, kukkivia yksivuotisia, sipulikukkia tai perennoja jne. Värikkyys on nyt pääasia!! Perennapenkin tai havuistutusaltaan voisi (ainakin muutamaksi vuodeksi) korvata tällaisella hyötykasvi+kesäkukka  värikkyydellä!

www.kevat.net
Muutamia tunnelmia Tukholman pohjoismaisilta puutarhamessuilta 2013

narsissit

pikarililja

 

 

 

 

 

Tarkoituksena oli tutustua mahdollisiin kiveyspuolen uutuuksiin, mutta samat tunnelmat jatkuivat silläkin saralla, eli luonnonkiviä: graniittinoppaa, liusketta ja hyvin vähän betonimuuria.
Hauska tuote Tukholman messuilla oli todella paljon p079erilaisia muotteja sisältävä sarja, jolla sai tehtyä mieleisensä betonikivet. Muotoja ja käsittelytekniikoita riitti. Yksinkertainen idea ja hauska harrastus jos haluaa tosissaan persoonallisen pihan.

keh-C3-A4kiviIhan tyylikäs ja helppo uutuus on tuo Kekkilän ’Kehäkivi’,  joka ei nyt ole ihan luonnollisimman näköistä (tai edullisinta) mutta varmasti toimiva tuote kun maisemoi itse kiveyksen ympäristön ”pehmeämmäksi”!

 

Ja jokunen lisää aiheesta löytyy Kevät – tmi Maaret Järvinen (www.kevat.net) facebook-sivuilta

Koristeheiniä


Jo jonkin aikaa, selaillessani eurooppalaisia (ja kotimaisia) puutarha- ja viherrakennuslehtiä, olen huomannut, että koristeheinät ovat saaneet paljon huomiota ja niiden suosio on lisääntynyt. Koristeheinät luovat puutarhaan vaihtelua ja ilmettä. Niiden varsilla kimmeltävät pisarat sateen jälkeen, ne ovat erittäin kauniita aamukasteessa tai kun kuura peittää niitä syksyllä.

Suomessa on perinteisesti käytetty viiruhelpiä, joka leviää voimakkaasti, mutta on (jälleen  kerran) oikeaan paikkaan istutettuna erittäin kaunis ja näyttävä. Yhdistettynä esim. jaloangervojen, komeamaksaruohon tai kirkkaan sinisten perennojen kanssa.
Yksi erikoisimmista kasveista Suomen oloissa, värinsä takia, on auringossa viihtyvä lähes mustalehtinen käärmeenparta, josta itse tykkään kovasti. Hennon valkokukkaisen perennan kanssa (esim. perhosangervo) on tosi hieno yhdistelmä koristesoran keskellä…Tai muiden vihreälehtisten koristeheinien kanssa.


Suuremmat etelä-Euroopassa paljon käytetyt koristeheinät menestyvät nyt jo etelä-Suomessakin. Esim. elefantti- ja mammuttiheinä. Niistä saa esim. tummanvihreän, kiiltävälehtisen pensaan kanssa erittäin hienoja yhdistelmiä. Saattaa kuitenkin olla etteivät välttämättä ehdi syksyllä kukkimaan.
Kuvasin Espanjassa tällaisen Suomessakin toteutettavissa olevan kasviryhmän. Harmi vaan, että pensasaita oli kuvaushetkellä leikkaamatta ja ehkä olisin etualalla käyttänyt matalampaa kasvia.


Pohjois-Italiassa näin pienen etupihan, joka oli tehty käyttämällä kymmeniä taimia Sininataa, koristesoraa ja kuorikatetta.


Koristeheinät kuitenkin sopivat siis yksittäiskasveiksi, jolloin ovat yksinkertaisen tyylikkäitä rajattuna kivillä, soralla, hiekalla…
Taustakasviksi perennaryhmiin varsinkin voimakkaan värisille kukille tai ihan ruukkuihin istutettaviksi.

Muutamia kuvia ranskalaisesta puutarhalehdestä:

 

Tällaisilla ajatuksilla kohti uutta kautta ja ehkäpä uusia näkökulmia pihasuunnitelmiini kevat.net/pihasuunnittelu